Geurverspreiders

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 15:00

Geurverspreiders zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt oliebranders, geurstokjes, geurstenen, diffusers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Geurverspreiders zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van een geur door een kamer of ruimte. Daarnaast bevochtigen bepaalde soorten geurverspreiders ook de lucht en kunnen ze je stemming beïnvloeden. Meer weten? Lees dan snel verder.


DE OLIEBRANDER

Een oliebrander is een brander waarbij boven een kaarsje of lampje een bakje zit dat gevuld kan worden met water. In dat water kunnen maximaal 10 druppels etherische olie worden toegevoegd. Doordat het water verwarmd wordt, verspreid de geur zich door de ruimte. Let er wel op dat je 100% puur en etherische oliën gebruikt en geen geuroliën. Etherische oliën worden rechtstreeks gewonnen uit planten en zijn nadien niet bewerkt of gemengd. Geuroliën zijn synthetisch geproduceerd en zijn niet geschikt om te verwarmen. Verwarm je dit soort oliën toch dan kunnen daar schadelijke stoffen bij vrijkomen. Daarnaast hebben ze ook geen helend, ontspannend etc. effect zoals aromatherapie met essentiële/etherische olie dat wel heeft. Daarnaast is het belangrijk dat je een oliebrander nooit te lang laat branden (30 min of 60 min is lang genoeg) en dat je hem na gebruik goed schoonmaakt.

Voordeel van een oliebrander

Een belangrijk voordeel om toch voor een oliebrander te kiezen is vaak de prijs. Een oliebrander koop je voor relatief weinig geld. Zie de oliebrander Bloem en de Levensboom oliebrander voor meer informatie.  


GEURSTOKJES

Een tweede vrij bekende manier om geur te verspreiden door je huis zijn de geurstokjes. Enkele stokjes van hout of bamboe staan in een geurige vloeistof, vaak bestaande uit een mengsel van alcohol, neutrale en essentiële olie. De geurstokjes zijn in verschillende soorten en designs verkrijgbaar en ze hebben daarmee vaak ook een decoratieve functie. Geurstokjes zijn niet schadelijk voor je gezondheid, omdat de vloeistof niet verhit wordt.

Voordelen van het gebruik van geurstokjes

Net als oliebranders zijn geurstokjes verkrijgbaar voor niet al te veel geld. Waarbij wel opgemerkt dient te worden dat er ook grote verschillen bestaan tussen de kwaliteit en de houdbaarheidsduur van de olie en geurstokjes. Zo zijn de geurstokjes van De GeurenTuin vrij prijzig in vergelijking met geurstokjes verkrijgbaar bij de drogisterij. Daar staat echter tegenover dat onze geurstokjes 8 maanden tot 1,5 jaar meegaan en die van de drogisterij meestal ongeveer 1 maand.

Tips voor een goede geurverspreiding en langere levensduur van jouw geurstokjes

  • Zet de geurstokjes nooit in de volle zon, dichtbij de verwarming of op de vensterbank.
  • Draai de stokjes wekelijks om voor een lange geurbeleving
  • Ruik je geen geur meer? Dan zijn je stokjes verzadigd en is het tijd voor nieuwe stokjes.
  • Is de geur te intens? Neem er dan enkele stokjes uit. Is de geur vervolgens te licht: voeg er weer een paar aan toe. De intensiteit kun je zo helemaal zelf regelen.

DE AROMA DIFFUSER

Een aroma diffuser is de meest populaire geurverspreider van dit moment. Het is een geurverspreider die gebruik maakt van koude verdamping. Bij koude verdamping worden de etherische oliën en water als een subtiele mist verspreidt door je huis en dit geeft je huis een aangename geur én verbetert de luchtvochtigheid. Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor de levensduur van je meubels, maar zeker ook belangrijk voor jou. Een te lage luchtvochtigheid houdt verband met allerlei gezondheidskwaaltjes zoals geïrriteerde luchtwegen, droge lippen of huidklachten. Bevochtigen van je huis is dus belangrijk. Naast het positieve effect op de luchtvochtigheid heeft de verspreiding van etherische oliën met behulp van een diffuser ook positieve effecten op je fysieke en mentale gezondheid.

Voordelen van het gebruik van een diffuser:

  • Verhoogt de luchtvochtigheid in huis
  • Uitermate geschikt voor de grotere ruimten
  • Maakt gebruik van koude verdamping, dus je kunt je niet branden
  • Zeer zuinig in gebruik
  • Vaak heeft een aroma diffuser verschillende verdampingsstanden, een timer en de mogelijkheid verschillende kleuren in de lamp aan of uit te zetten (sfeer)

Nadeel van het gebruik van een diffuser:


GEURSTENEN

Een geursteen is een stenen of gipsen vorm waarop etherische olie gedruppeld kan worden. Geurstenen bestaan vaak uit een poreus bovenkant en een oliedichte onderkant (geglazuurd steen of een bamboo houder om het gips). De poreuze bovenkant neemt de olie makkelijk op en de oliedichte onderkant voorkomt dat de olie op het oppervlak eronder terechtkomt. Met behulp van geurstenen is het mogelijk om aromatherapie ook toe te passen in kleine ruimtes zonder gebruik van elektriciteit of vuur. De geur wordt door middel van koude verdamping door de kamer verspreid.

Waar je een geursteen neerlegt, is geheel naar eigen voorkeur of inzicht. Echter, geurstenen werken het best in niet al te grote ruimtes zoals een slaapkamer, badkamer, hal, auto of bijvoorbeeld in een kledingkast. Wanneer je hem toch in een wat grotere ruimte wil gebruiken, leg je de geursteen het beste op de verwarming.    

De GeurenTuin verkoopt de volgende geurstenen: de Lotus Geursteen Hanger en de Mandala Geursteen.

Wist je trouwens dat je ook eenvoudig je eigen geursteen kan maken?

Neem daarvoor:

  • 1 kop bloem
  • 1 theelepel tafelzout
  • ¼ kop kokend water (ongeveer 60 ml)
  • 30 druppels etherische oliën.

 

Doorloop vervolgens de volgende stappen:

  1. Meng de bloem, het zout en het kokende water in een kom.

Het mengsel zal snel indikken bij mengen. Gebruik daarom bij voorkeur een vork om alles te mixen. Wanneer het mengsel genoeg is afgekoeld, kun je het met je handen verder tot een deeg kneden

 

  1. Voeg de etherische olie toe.

Of eventuele kruiden en bloemblaadjes. Wel blijven kneden.

 

  1. Verdeel het deeg in kleine porties en maak er kleine balletjes van.

Druk de kleine balletjes een beetje plat. Bij deze stap is het belangrijk om door te werken, omdat het mengsel relatief snel indroogt. Eventueel kun je je handen nat maken onder de kraan.

 

  1. Laat de balletjes minimaal een nacht drogen.

Less is niet more, dus liever twee nachten dan maar één nacht om volledig uit te harden.

 

  1. Leg de steentjes op een schaaltje in de ruimte van jouw keuze.

Ze kunnen allemaal bij elkaar of verspreid door het huis. Ruiken ze na een tijdje niet meer? Druppel er weer wat etherische olie op en “you’re good to go”. Makkelijk zat toch?


Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in de comments.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.